nedeľa 9. apríla 2017

EF-X500 prvý profi blesk od Fujifilmu.

Prvý "dospelý" blesk od Fujifilmu prišiel až po niekoľkých rokoch od uvedenia fotoaparátov radu X. Samotné označenie hovorí o tom, že patrí do tejto línie a tiež aj jeho dizajn nenechá nikoho na pochybách, že je ako stvorený pre CSC fotoaparáty Fujifilm triedy X. Ide o kvalitne spracovaný a plne vybavený moderný blesk. Pokúsim sa Vám priblížiť ako funguje.


potrebujem na CSC fotoaparát vôbec blesk?
Začnem zoširoka. Koncepcia CSC fotoaparátov je každému jasná. Menšie telá, ľahšie, objektívy, pekne spracované, často kovové, fotoaparáty, ktoré presne zaostrujú pomocou obrazového senzora a preto nepotrebujú zrkadlo. Často s elektronickým hľadáčikom, niekedy len s LCD ale s nepretržitým „živým náhľadom“ na fotografovanú scénu nám poskytujú úplnú kontrolu nad tým ako bude záber vyzerať. Daňou za to je vysoká spotreba batérií. Keďže ide o mladší druh fotoaparátov, príslušenstva je k nim poskromne. Väčšinou CSC-éčka používajú fotografi, ktorí obľubujú minimalistickú výbavu, fotia s dostupným svetlom. No nie vždy je nejaké dostupné svetlo. Externých bleskov s TTL meraním pre Fujifilm (a aj iné CSC) je ako šafranu. Pritom reportér sa bez TTL blesku len veľmi nerád vydá na nočnú misiu. Áno vždy sa dá fotiť bez blesku, ale niektoré situácie si blesk vyžadujú. Predstavte si takého Terryho Richardsona bez blesku (a tomu ani nejde o reportážnu fotku)...


Základné funkcie Fujifilm EF-X500:
Smerné číslo 50GN. Možnosť znížiť výkon blesku až na 1/512 výkonu.
Rozsah zoomu 24-105 mm (ekv. Full Frame), alebo 16-70mm (APS-C).
Výsuvný difuzér ponúka podporu pre 20mm objektívy vysúvacia odrazná karta.
Daylight-chromatická teplota 5600K.
Funguje v TTL režime, ktorý podporuje FP mód (vysokorýchlostná synchronizácia blesku).
Manuálne ovládanie od 1/1 do 1/512 po 1/3 EV krokoch.
Multi mode opakovanie s nastavením 1-500 Hz pre 2-100 zábleskov.
Korekcia zábleskovej expozície -5 až 5 EV v krokoch po 1/3 EV.
Blesky môžete zatriediť do troch skupín a každej skupine prideliť inú intenzitu záblesku tak, aby ste dosiahli najlepšie výsledky.
Odolnosť voči prachu a poveternostným vplyvom.
Napájanie: štyri AA batérie (tužkové) (dokúpiteľná externá jednotka batérií EF-BP1 pojme osem AA batérií a slúži na skrátenie času nabíjania.)
V balení je praktické puzdro, mini stojan a difuzor.


Praktické ovládanie a užitočné puzdro.
Patrím medzi fotografov, ktorí blesk používajú len vtedy, keď je to nutné. Buď potrebujem zmraziť pohyb alebo nemám dostatok vhodného svetla, prípadne je úplná tma a ja musím urobiť fotku. Preto svoje blesky často len nosím a zriedka použijem. Na pohodlné nosenie je pre mňa podstatné dobré puzdro, z ktorého blesk nevypadáva, dá sa pripnúť na tašku alebo opasok, prípadne zavesiť na karbínu. 


Toto všetko puzdro spĺňa, dokonca je tam pridaná možnosť nosiť blesk na širšom ramennom popruhu foto brašne. Pre niekoho je to maličkosť, pre mňa podstatná vec. Taký Nikon SB700, je skvelý blesk, ale má úplne nepoužiteľné puzdro na nosenie.


So sporadickým používaním súvisia aj problémy s ovládaním. Jednoducho rýchlo zabúdam J Pre to je dobré, ak sa človek po polroku len pozrie na blesk a vie ho rýchlo a ľahko nastaviť. Myslím, že fujifilmu sa to podarilo na jednotku. Displej je prehľadný, korigovanie výkonu je rýchle, prepínanie do režimu Master a Slave je urobené v Nikon štýle páčkou On/Off s aretáciou proti nechcenému pretočeniu.


Meranie a výkon blesku
Blesk EF-X500 sa správa predvídateľne a meria dostatočne spoľahlivo. Jednodnoznačne podáva rovnomernejšie výsledky ako môj Meike MK320 na X-Pro1. Mimochodom s Meike teraz musím fotiť len na manuálny režim pretože nový X-Pro2 s ním vôbec nekomunikuje. Na porovnanie Nissin i40 dávkuje blesk o niečo tmavšie, akoby sa mi páčilo a niekedy nie úplne predvídateľne. Štandardne meria EF-X500 zas mierne svetlejšie, ako je tomu podľa môjho gusta. Nepreexponuje, na fotkách nie sú prepaly, ale zábery sú svetlejšie. Takže som mal často na blesku nastavenú korekciu na -1/3 alebo -2/3. Podobne to mám nastavené aj na Nikonoch, nielen na Fujifilme. Počas fotenia som uvítal možnosť korekcie blesku v M režime až na 1/512 výkonu. Fujifilm má dobré svetelné objektívy a výkony iných bleskov sú aj na minime ešte stále vysoké, pri fotení na kratšie vzdialenosti. Preto je aspoň pre mňa toto veľmi užitočná funkcia. 


V minulosti sme sa kvôli problémom s vysokým ISO hnali do kúpy bleskov s čo najvyšším výkonom GN. Dnes už nie je maximálny výkon až taký dôležitý, skôr uprednostním spoľahlivé meranie v TTL režime a pohodlné ovládanie. Dobíjanie blesku je dostatočne rýchle a v závislosti na použitých batériách trvá približne 3 až 4 sekundy. (vyskúšané s batériami Ni-MH Eneloop a Tronic)


Baterka stále poruke
Blesk je vybavený aj silnou bielou diódou, ktorú oceníte nielen pri nahrávaní videa, ale aj kreatívnom fotografovaní. Výkon diódy je možné plynule nastavovať, podľa potreby. Zázraky ale od nej nečakajte, je to bodový zdroj svetla vo veľkosti špendlíkovej hlavičky a podľa toho ho treba aj používať. Je dobré že tam je.

Režimy Master / Slave
Diaľkové riadenie som nemal s čím vyskúšať, nemal som druhý kus blesku, takže k tomuto niekedy nabudúce. Displej sa pri prepnutí do režimu "Remote" podsvieti na oranžovo. Blesky medzi sebou komunikujú iba opticky, okolo čoho je už dosť negatívnych komentárov na internetových diskusiách. O.K., dnes by mali mať všetky nové blesky zabudované rádiové riadenie. Na druhej strane, roky sme spoľahlivo fungovali (v mojom prípade Nikon) takýmto spôsobom takže nie je dôvod na paniku, dá sa takto bez problémov fungovať. Ak o tom pochybujete pozrite si Mc Nallyho videá na youtube... pred kúpou by som ešte zvážil Nissin i60 a ich Air1 systém s rádiovým odpaľovaním.

Blesk strednej veľkosti
Porovnanie veľkosti  blesku s Yongnuo 560 IV, Nikon SB-700 a Meike MK320 (všetky spomenuté blesky fungujú len v M režime na nových telách X-T20, XT-2, X-Pro2. Meike podporuje TTL len na starších modeloch Fuji)



Difúzor
Aby ste ho nasadili musíte dať dole krytku, ktorá ide veľmi ťažko zložiť, potom je to už o.k. V cene blesku mali byť aj farebné filtre, podobne ako to robí Nikon či Canon.

Ako funguje v praxi
Po skúsenostiach s Nikon a Canon bleskami som sa tešil, že novinka od Fujifilmu pomôže fotoaparátu so zaostrovaním tým klasickým červeným krížom, ktorý sa premieta na fotenú scénu. Nepomôže. Keďže ide o iný spôsob zaostrovania výrobcovia nepoužívajú ten klasický „červený kríž" pomocného svetla AF, ale pomáhajú zaostrovaniu v úplnej tme skôr prisvetľovacou diódou z tela fotoaparátu. Sony blesky sú na tom podobne a s inými CSC bleskami nemám skúsenosť. Fujifilm síce hovorí na svojom webe o nízkom ťažisku blesku, aby sa netrápili vaše prsty, ale pri dlhšom fotení dostanú hlavne na tých malých telách vaše ruky riadne zabrať. Ak plánujete fotiť s bleskom je vhodné mať nasadený nejaký z prídavných gripov, aby ste mali celú zostavu za čo držať.


Rozmery, hmotnosť a cena
Nezabudnite, že blesk má svoje rozmery a hmotnosť a na menšie telá je lepšie nasadiť prídavný grip, inak vás budú bolieť pri dlhšom fotení prsty. Aj na X-Pro2 rozloženie hmotnosti tela fotoaparátu a blesku nie je ideálne a to teda nie je malý foťák. Tento blesk sa hodí skôr na model X-T2 s gripom. Verím že Fujifilm nám časom predstaví aj menšiu a lacnejšiu alternatívu. Cenovka je zatiaľ dosť vysoko, no nie je to nič nezvyčajné veď ide v súčasnosti o najlepší blesk od Fujifilmu. Testovacie obrázky s porovnaním výkonu pribudnú čoskoro:-)

Update: porovnanie výkonu blesku EF-X500 s inými bleskami.
Pri všetkých fotkách je jednotné ISO200, a čas 1/125s, menil som len hodnotu clony na dosiahnutie podobného expozičného výsledku. Všetky blesky boli nastavené na maximálny možný výkon v manuálnom režime. Fotografované s odrazom od bielej steny, ktorá bola vpravo. JPEG bez úprav priamo z fotoaparátu X-Pro 2, režim simulácie filmu Astia. Použitý bol objektív Fujinon XF 50mm F2 R WR.


Fujifilm EF-X500, F8, 

Meike MK320, F5,6 

Nikon SB700, F8

Nissin i40, F7,1

Yongnuo 560IV, F8

Prekvapil ma malý rozdiel v reálnom výkone medzi Nissin i40 a ostatnými väčšími bleskami. Za kratší koniec ťahal jedine Meike MK 320, ten sa aj dobíjal zo všetkých najdlhšie a clonové číslo pri plnom výkone bolo vhodné len F5,6.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára