streda 10. septembra 2014

Fujifilm X20 – posledná recenzia


Fotoaparáty zvyknem testovať tesne po ich vypustení výrobcom na trh.  Podobne tomu bolo aj v prípade Fujifilmu X0, krásny čierny kúsok sa mi dostal do rúk tesne po oficiálnom predstavení a urobil som naň aj príslušný užívateľský test, ktorý nájdete tu aj so zábermi v plnej kvalite:

Vzhľadom k veľkosti senzora je Fujifilm X20 je pomerne veľký fotoaparát, má však hľadáčik a dobre sa drží, aj ovláda čo sa o mneších foťákoch nedá povedať

S odstupom času, po tom ako sa v mojej taške udomácnil okrem Canonu 5D MkIII aj Olympus OM-D E-M10 a nejaké objektívy a blesky k tomu som zistil, že neustále riešim aký objektív si mám nasadiť na fotoaparát. Spolu s Olympusom som každý deň nosil v taške aj dva či tri objektívy 45mm/1,8+20mm/1,7+14mm/2,5. Olympusu nemôžem technicky nič vyčítať. S pevnými sklami fotí geniálne, má rýchly AF a výborný hľadáčik a krásny retro dizajn. Ale chýba mi na ňom niečo čo má Fuji X20, X100, XPro 1 a to je priehľadový hľadáčik a tá radosť z toho, že držíte precízne urobený foťák tam jednoducho už veľmi nie je. O Canone 5D MkIII sa hádam ani nemusím rozpisovať je to skvelý pracovný nástroj, vie všetko čo od foťáka čakám. Je veľký ťažký drahý a geniálny stroj na zarábanie peňazí a „fun factor“ má nepatrný takmer žiadny - bodka.

Toto je jasné "zábava verzus robota"

35mm ohnisko mám v ostatnom čase veľmi rád, tak som si ho zvýraznil kúskom elektrikárskej pásky. Zapínanie okolo zoomu je extrémne pohotové a veľmi pohodlné.

Malý foťák na dokument
Z obdivu k práci Matúša Zajaca (myslím teraz na jeho sociálny dokument a foto eseje) som sa prihlásil na workshop ktorý sa chystal usporiadať. Mali sme zdokumentovať salaše a rómsku osadu v oblasti Muránska planina. Pobehovať tam s ťažkým Canon EOS  5D Mark3 sa mi nezdal dobrý nápad a mať len jeden foťák a síce Olympus OM-D E-M10 sa mi zdalo trochu trúfalé.

Bez rezervných batérií ani na krok.
Tieto od výrobcu Braun sú za príjemnú cenu a fungujú rovnako ak nie lepšie ako originálne.


Radosť z fotenia
Ako dobré riešenie sa mi zdalo zakúpenie takmer už zabudnutého a zlacneného akciového modelu Fujifilmu X20. Myslel som si, že mi poslúži ako záložný aparát pri fotení. Je precízne remeselne urobený, jednoducho teším sa keď ho môžem zobrať do rúk. Priehľadový hľadáčik je obstojný a veľké plus je, že nemusím riešiť aký objektív naň nasadím. Zakúpil som ho priam za smiešnu výpredajovú cenu a dokonca v ojedinelej striebornej verzii. Hneď ako som ho chytil do rúk vedel som, že je to to pravé. Priamo v predajni som k nemu zakúpil dve cenovo prijateľné rezervné batérie (od výrobcu Braun), pretože už z recenzovania som si pamätal mizernú výdrž batérie (cca 200-250 záberov v závislosti od podmienok fotenia a nastavenia fotoaparátu).

Displej je veľmi dobrý, je fajn, že to nie je taký ten ten displej "vylepšovateľ"

Kontakt s ľuďmi
X20-tka ostrí prakticky hneď, tak ako zrkadlovka. Zaostrí a exponuje hneď ako stlačím spúšť. Neviem o rýchlejšom kompakte na trhu v tomto momente. Pri fotení cez displej je AF rýchlejší ako pri fotení cez priehľadový hľadáčik. Odpad pre zlé zaostrenie je veľmi malý. Možno 10-15% pri fotení akcie od pása. S full frame zrkadlovkou toto nehrozí, tam mám odpad kvôli menšej DOF tak 50-75% a aj to som možno optimista. Kontinuálne zaostrovanie pri Fujifilme X20 je dosť nespoľahlivé a možno zaostrovať len na stredový bod.

Pri behaní po salašoch a “romales“ osade som prakticky všetko fotil s X20 tkou na 28mm až 50mm ohnisku. Zoom sa mi hodil a malý foťák nebránil kontaktu s ľuďmi, navyše vyzeral ako kinofilmový takže niekto nemal potrebu neustále nazízať na displej. V osade bolo okolo nás neustále tak 10-15 detí, takže som bol rád, že mám na krku len toho krpca. Fujifilm X-T1 s nasadeným 23mmF1,4 som vytiahol už len ku koncu, keď už boli na mňa osadníci zvyknutí. Skrátka keď vytiahnete v osade veľký foťák už ste „kameraman“ a všetci sa pred vami predvádzajú alebo od vás pýtajú rovno peniaze a to sa fotenie rýchlo skončí...

Blesk sa hodí v extrémnych prípadoch + tiež extrémne rýchlo vybije batériu.

Poznámka k AF
Iní účastníci workshopu mali aj Fujifilmy X100/X100s a ich AF sa veru v prítmí košiara (už ráno o 6:00 sme boli pri dojení oviec) chytal horšie ako pri mojej X20tke. Na X20tke bola príjemná možnosť zoomovať a použiť časy aj 1/10-1/30s čo v kombinácii s ISO 800 a clonou F2-F2,2 stačilo aj v naozaj príšerne tmavých priestoroch. Mimochodom vedeli ste, že na 35-50mm má Fujifilm X20 stále svetelnosť F2,2 ?

Auto DR on (400%), ISO 400, 1/800s, F7,1 slnko rovno do objektívu a oblaky tam sú...

Obraz
Technicky má model X20 pri fotení do RAW dosť zlý obraz - pokiaľ ho porovnávame s foťákmi s APS-C alebo FF senzormi. Výstup šumí už od ISO 200 a je mierne mäkký ako sa na kompakt patrí. Farby aj detaily sú dobré do ISO 400-800 v závislo5sti na sile a farebnosti svetelného zdroja. Šum sa ale podobá kinofilmovému zrnu tak veľmi, že žiadny plugin to v PC neurobí lepšie. Do ISO 800 je obraz veľmi ostrý, bez zlievania obrysov a výraznej straty kontrastu. Vytlačené veľké formáty čiernobielej fotografie vyzerajú super. Je tam istá surovosť a drsnosť ktorá výstupu v čiernobielej škále prospieva. Veľmi ma teší, že posledná verzia Lightroomu 5.5 vie už pomerne dobre robiť s RAW súbormi z X20 a ponúka aj režimy simulácie filmu Velvia, Astia , Provia ako aj čiernobiely prevod atď . (toto pred rokom, dvoma nebolo).

Auto DR on (400%),  ISO400, 1/640s, F4. Dynamický rozsah senzora postačil...

Priamo odfotené JPEGy vo farbe, alebo so simuláciou čiernobieleho filmu sú veľmi fajn. Ostré a detailné, len je potrebné minimalizovať redukciu šumu na hodnotu -2. Inak je výstup hladký a zbytočne digitálny a bez jemných detailov (z RAW máte problém také farby a ostrosť dostať). Takže zmysel má fotiť JPEG+RAW a vo finále si môžete vybrať čo vám bude viacej vyhovovať.



ISO 1600, 1/30s, F2 takmer bez odšumu, zdroj svetla, len plátno projektoru.

Dynamický rozsah
Neviem ako dynamický rozsah odmerať exaktne, ale z praxe môžem povedať, že rozsah jasov zachytí X20 podobne dobre ako môj EOS 5D MkIII. Obraz samozrejme nemá toľko detailov a nie je taký ostrý ale farby,poltóny a kontrast tam sú. Fujifilm vám navyše umožňuje v menu nastaviť AUTO DR – teda v praxi si automatika určí podľa kontrastu scény či zvolí DR100% DR200% alebo DR400%. Funguje to tak, že foťák si pri kontrastných scénach zvyšuje ISO na 200 a 400 a vyťahuje z tieňov detaily. Ešte podotknem, že treba mať nastavené ISO Auto. Počas workshopu som používal Auto DR a ISO AUTO, lebo som neriešil šum ani ISO, vedel som že výstup bude čiernobiely a tam pekný šum/zrno fotkám pristane. Pokiaľ ale budem v budúcnosti fotiť krajinu, či architektúru určite si vypnem ISO auto alebo DR nastavím na 100% - pri fotení do RAW tak získane jemný obraz s minimálnym šumom s citlivosťou ISO 100 samozrejme.

Korekcia expozície mechanickým označeným kolieskom, čo je lepšie?

Na terajšej bratislavskej Foto Záhrade som mal vytlačené čiernobiele A2 fotky práve z Fujifilmu X20, Vedľa toho boli zábery z rôznych zrkadloviek a tomu "kompaktnému" výstupu nič nechýbalo. Nikto by ani netipoval, že to bolo fotené s kompaktom. V tlači všetko vyzerá nakoniec lepšie ako na monitore.

Zaujímavé funkcie/vlastnosti:
  • Okamžité zapnutie a zoomovanie otočením objektívu – skvelá funkcia
  • Optický priehľadový hľadáčik
  • Dvojitá expozícia (a na kompakt slušné ďalšie funkcie)
  • Automatická panoráma z ruky
  • Focus peaking / digital split screen image pri manuálnom zaostrení
  • Údaje o expozícii a zaostrení sa zobrazujú priamo v priehľadovom hľadáčiku
  • Možnosti pri nastavení prepínača na MF jednorazovo predostriť pomocou AF pri stlačneí AE-L tlačidla
  • (praktické pri fotení reportu, street a pod.)
  • Bezhlučná listová závierka takže časy ako 1/1000s s bleskom v „M“ režime nie sú problém.
  • Puzdro je v cene aparátu

Auto DR on (DR100%), ISO 100, 1/250s, F2,5

Prečo sa ho oplatí mať:
  • Priehľadový hľadáčik použiteľnej veľkosti už v iných kompaktoch nenájdete
  • Geniálny prevod RAW do čiernobiela a výborné podanie obrazu pri fotení do JPEG (len je potrebné znížiť redukciu šumu na -2)
  • Listová závierka, fotenie s bleskom pri 1/1000s!
  • Výborný dynamický rozsah
  • Svižné fotenie, rýchly AF, rýchly zápis pri fotení RAW+JPEG
  • Výborné ovládanie, logické menu a rýchle Q menu
  • Retrodizajn, radosť z fotenia, 
  • Je tichý a diskrétny

 Nehodí sa pre vás ak:
  • Potrebujete  malú hĺbku ostrosti
  • Potrebujete kontinuálne zaostrovanie
  • Fotíte často na vysoké ISO 800-3200 a požadujete farebný výstup
  • Potrebujete pri video natáčaní často aj manuálne nastavenia clony času


Auto DR on (DR400%)  ISO400, 1/800s, F5,6

Posledná recenzia
Myslím, že o X20-tke už asi nikto veľmi písať nebude, veď predsa je tu už nová X30-tka. Tá je novšia, lepšia má EVF, výklopný displej a lepšiu batériu, lepšie video, aj nový prstenec na ovládanie, No stratil sa z nej  priehľadový hľadáčik a bude mi chýbať aj ten krásny dizajn pôvodnej „X“ rady. Kto by si dnes všímal výbehové modely. A pritom Fujifilm X20 je stále výnimočný fotoaparát, keď viete čo od neho máte čakať...

PS1: Len pre vašu informáciu, je teraz vo výpredaji kit Fujifilm X-Pro1 + 18mm F2 za až absurdnú cenu:-)

PS2: Parádnu videorecenziu o novej X30 natočili chlapci zo Seattle, bohužiaľ "retro faktor" X20 išiel do hajan:


https://www.youtube.com/watch?v=_3BWMkXT9SY

3 komentáre:

  1. Nech si hovori a píše o foťákoch kto chce čo chce. Ani nič proti csc segmentu a pod.- ich vývoju a budúcnosti. Ale za staršiu a skúsenú generáciu fotografov sa smelo odvážim povedať- napísať, že na serióznu ... robotu - ( Jozef... - zábava verzus robota - súhlas ) poslúži zatiaľ najspoľahlivejšie... - zrkadlovka - lebo... ! (-:

    OdpovedaťOdstrániť
  2. X20-ka je naozaj nadčasový foťák. Spočiatku som mal problémy dostať z neho maximum, lebo som k nemu pristupoval ako k zrkadlovke, t.j. snažil som sa všetko "mať pod kontrolu", všetko si nastaviť sám, fotiť do RAW-u atď. Nakoniec som prišiel na to, že treba nechať foťák robiť si svoju prácu. Akurát som nastavil reduciu šumu na -2 a doostrenie na +2. DR rozsah a ISO na "auto"(do 400 ISO). Foťák ma nesklame ani pri náročných svetelných podmienkach - protisvetlo a pod.. Iba v naozaj extrémnych prípadoch mu pomôžem znížením kontrastu na minimum. Jedinú výtku mám voči dodávanému softvéru RFC Silkypix. Pri prevode z RAW-u sa nedajú ovládať samostatne svetlá a tiene a vyváženie bielej je tiež otrasné.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. X-Pro1 je za dobrú cenu ale je to fuji CSC dedusko a nie som si istý či sa naozaj este oplatí. PS. X photographers sicko pekné k vianociam. A jedna otázka nejaký zaujímavý workshop 2016 nebude, pretože tak sa mi zdá že všetko dobré čo bolo je v háji.

    OdpovedaťOdstrániť