utorok 13. marca 2012

Prečo som si vybral Fujifilm X-Pro1

Technika je pre fotografa pracovným nástrojom s pomocou ktorého, môže robiť to čo ho najviac baví – teda fotky. Život fotografa ale nie je len práca, fotenie na objednávku a dodržiavanie termínov. Fotografovanie je aj pre profesionálnych fotografov stále koníčkom. Preto nie je od veci mať malý pekný fotoaparát, ktorý je iný od tých veľkých výkonných zrkadloviek, ktoré majú všetko (pričom všetko ani nevyužívame).
Presne z tohto dôvodu som svojho času aj ja predal záložné telo Canon EOS 60D a zakúpil som si Fujifilm X100. Tento menší hľadáčikový fotoaparát je pre mňa tým pravým na cesty a rodinné fotografovanie. Poskytuje najlepší obraz z APS-C senzora aký som kedy videl. Fotí tichučko, na krku neťaží ani po týždňovom nosení. Má tiež svoje muchy, ktoré som sa ale naučil ovládnuť. Z obmedzení, ktoré prináša 35mm ekvivalent objektívu urobiť výhodu.

Fujinon 35mm F1,4

Aby som si aspoň trochu ospravedlnil vysokú cenu (v pomere k mojim príjmom) do takejto hračky, používam ju ako záložné a niekedy ako hlavné telo pri fotení reportáže. Tichá závierka mi dovolí fotiť vtedy keď by som inak nemohol. Napríklad pri fotení koncertov vážnej hudby alebo pri svadobných obradoch je tichá závierka výhodou. Nevyrušujem tak klientov, ktorí si za moju prácu platia, no robím si svoju prácu. Obrazový výstup je do ISO 3200 porovnateľný s tým, aký dostanem z môjho reportážneho Nikonu D700 s najlepšími objektívmi.

Fujinon 18mm F2

Optický hľadáčik je výborný na fotenie akčných záberov, elektronický perfektne využijem pri fotení detailov a inscenovaných záberov.
Po vyše pol roku fotenia s Fujifilmom X100, som dostal pozvanie na oficiálne predvedenie novinky X-Pro1. istotne si viete predstaviť, aký som bol zvedavý na to čo dokáže nová X100 s výmennou optikou.


Fujifilm X-Pro1 : nový prístup k práci
Výmenné objektívy, čierne telo, trochu väčšie rozmery, lepšia ergonómia, prepracované menu, toto všetko už trochu zaváňa robotou. Tento nový model už nie je taká „bábika“ na hranie ako moja X100. Stále je však pre mňa neuveriteľne príťažlivý aj napriek strohejšiemu pracovitému čiernemu telu. Má ešte stále dosť malé rozmery a veľmi kvalitné materiálové prevedenie.


Ako Full Frame
Obraz ktorý zachytí X-Pro1 je neuveriteľný. Odstránenie low-pass filtra, nový X-Trans CMOS senzor s upravenou Bayerovou maskou v kombinácii s ostrými pevnými objektívmi robí divy. Nedám dopustiť na Full Frame zrkadlovky a pevné objektívy, ten look, atmosféru a priestor, ktorý majú fotografie pri nízkych clonových číslach je čarovný. A presne toto podanie priestoru, len ešte ostrejšie a technicky dokonalejšie dokáže Fujifilm X-Pro1 s polovičným senzorom a 35 mm F1,4 objektívom. Neviem či to je spôsobené špeciálnou konštrukciou optiky, chýbajúcim low-pass filtrom alebo niečím iným, jednoducho to funguje. Hocijaký námet som s ním odfotil všetko vyzeralo dobre. Hovorím tomuto efektu – „fotí to samo“. Jednoducho nestarám sa o to na aký veľký senzor fotím, pretože výsledky sú skvelé.

Malý zázrak - ekvivalent 50mm objektívu so svetelnosťou F1,4

Fujinon 60mm F2,4 Macro

Funkcionalita
Rýchlosť AF sa chvalabohu zlepšila v porovnaní s X100, takže už sa netreba obávať stratených záberov. Na fotoaparát sa dá viacej spoľahnúť. Rýchlejší je aj elektronický hľadáčik, ešte lepšie je už aj tak dobré vysoké ISO.


S takouto zostavou bez problémov kvalitne a veľmi decentne nafotím portréty, produkty, svadbu, firemný večierok alebo výlet do Nepálu, bez toho aby som bol nosičom techniky. Pravdepodobne pre tieto vlastnosti si najskôr zaobstarám Fujifilm X-Pro1 s 35mm a 60mm objektívom a na Nikon D800 si ešte chvíľku počkám :-)


Aktuálne sú v ponuke tri objektívy 18mm F2, 35mm F1,4 a 60mm F2,4
Časom pribudnú ďalšie: ešte v tomto roku má pribudnúť zoom 18-72mm F4 IS a širokouhlý 14mm objektív. V roku 2013 je na pláne uvedenie širokáča 23mm F2, palancinky 28mm F2,8, telezoomu 70-200 F4 IS a širokouhlého zoomu 12-24mm F4 IS. Tieto informácie o plánovanej optike sú z oficiálnej prezentácie pre Európu. Viacej technických údajov a príkladové fotografie v plnom rozlíšení nájdete v tomto mojom článku:
http://www.ephoto.sk/fototechnika/novinky-tlacove-spravy/fujifilm-x-pro1-prvy-kontakt/

Konečne hľadáčiky!
Hľadáčikové fotoaparáty majú svoje čaro, bezprostrednosti, nenápadnosti, no stále prinášajú nekompromisnú kvalitu obrazového výstupu zrkadlovky. Fujifilm X100 odštartoval éru dostupných digitálnych hľadáčikových fotoaparátov, pre náročných fotografov. Veď nakoniec v kinofilmových časoch boli hľadáčikové kompakty celkom bežné a vytratili sa až príchodom digitálu. Model X-Pro1 v tomto trende pokračuje, len s tým rozdielom, že už ide o plnohodnotný hľadáčikový systém s výmennou optikou.

3 komentáre:

  1. Tak ten je naprosto skvělý! Ale teď koukám, jaká bude cena....to už je z toho horšího soudku :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ano je krásny, cena zodpovedá kvalite a dizajnu

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Presvedčil si ma :-)

    OdpovedaťOdstrániť