štvrtok 13. januára 2011

Slnečná clona: časť 1.

Ruku na srdce, koľko krát ste si už prečítali o tom, že máte používať slnečnú clonu? Asi sto krát, všakže? Ja som na tom rovnako. Pri objektívoch, kde bola slnečná clona už v balení, vždy bez výnimky používam túto potrebnú súčasť "imidžového" príslušenstva fotografa.

Canon k svojim EF 85mm F1,8 USM objektívom, nepribaľuje slnečnú clonu. Treba si ju samostatne dokúpiť. Rovnako je tomu aj pri ďalších objektívoch bez "L" označenia. Ja som sa na túto niekoľko eurovú "investíciu" odhodlával približne rok... Popravde sa mi asi nechcelo, alebo som na to stále zabúdal? Ani neviem načo sa vyhovoriť, no každopádne misia je už úspešne splnená a moj objektív má to, čo som mu mal kúpiť už dávno.

Ak na objektíve s dobrou svetelnosťou a veľkým, takmer vysunutým predným členom nenosíte aj slnečné clonu koledujete si minimálne o dva problémy:

Prvým je bočné svetlo, ktoré pri kontakte s predným členom spôsobuje masívny pokles kontrastu ostrosti a saturácie. Dobré, že? Keď si predstavím ako si vyberáme objektívy, pozeráme na 10-tich weboch či nám kreslia až do rohov už na clone F1,8. A potom s nimi fotíme bez slnečnej clony. Urobíme z takto starostlivo vybraného objektívu, ktorý má super optické vlastnosti, obyčajný podpriemerný kus, ktorý by nevyrobil ani tretí či štvrtý výrobca.

Druhým problémom je mechanické poškodenie predného členu. V horšom prípade je to rovno jeho poškriabanie či rozbitie. V tom lešpom iba to, že si zašpiníte optiku prstami. (Potom si ten predný člen poškriabete časom istotne aspoň pri čistení, takže v zásade je ste na tom istom.) Mimochodom všimnite si (vyššie) na prvých dvoch fotografiách, ako ťažko je nasvietiť pri fotení predný člen, ak je ukrytý pod nasadenou slnečnou clonou. A ako sa všetko odráža v prednom člene bez clony. Čo to asi urobí s parazitným bočným svetlom pri fotení...


Slnečné clony majú zvláštne tvary, nič si z toho nerobte. Niektoré sú proste v "cool" tvare kvetiny a ďalšie v tvare hrnca, no všetky plnia dobre svoju funkciu:)


Transport je jednoduchý - stačí ju obrátiť opačne a nasadiť. Objektívy zaberú potom trochu viacej miesta, ale stále si myslím že je to ešte únosné. Niektoré majú síce zvláštne pružinové uchytenie, ale aj na to sa dá zvyknúť (Viď obrázok nižšie - clona od tretieho výrobcu pre EF 85 F1,8 USM).

Myslíte si, že sa opakujem a že toto už napísalo/povedalo asi sto fotografov predo mnou? Máte pravdu. Ja som to len zas a znovu zopakoval. Čiastočne aj kôli sebe, aby som si to zapísal za svoje foto-uši, ale hlavne preto, aby som to pripomenul aj vám - čitateľom môjho blogu:) Pripravovaná druhá časť článku bude demonštrovať dôsledky (ne)používania slnečnej clony v praxi na konkrétnych príkladoch.


8 komentárov:

  1. Mňa vcelku vie nasrať, ked vidím časť clony aj na fotkách pri ohnisku 18mm, neviem na čo mysleli konštruktéri, keď to clonu vyrábali?! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. a čo máš za objektív? nevyrobili tú clonu náhodou v číne? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nikon 18-105mm f/3.5-5.6 VR a clona originál HB-32. Zabudol som napísať, že sa to deje pri použití interného resp. externého blesku.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. žeby to bude tým iterným bleskom :D:D:D mne to robilo pri 18-70 a D200 tiež - clonu dole! je to v návode. Pri SB800 mi to NIKDY netienilo blesk.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. no ono pri 18tke ohnisku to nieje clona ale tieň ale to je spôsobene tým širokým záberom objektívu,
    mňa skôr vie privádza do šialenosti pohľad na fotografov fotiacich z nasadenou slnečnou clonou naopak, to už skôr znesiem keď si ju strčia niekde do vačku nohavíc ja fotím asi 33 rokov ale za celú tu dobu pokiaľ clonu mam k objektívu tak ju zasadne používam aj keď je zamračené kedy je ešte dôležitejšia ako za slnečna

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, kúpila som si prednedávnom clonu (bajonetovú) na Nikon D5100 nikor 18-55mm a keď si ju nasadím stále mi na fotkách vytŕča malinký kúsok z nej pri priblížení nie, ale pri najmenšiej vzdialenosti (18mm) mi je vidieť. Dá sa to nejako napraviť?
    Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. je ta clona originál? ak ano reklamovať treba. Ak nie,treba vybrať model kruhový a nie v tvare kvetiny...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno je originál tak ja si teda skúsim kúpiť druhú

      Odstrániť