streda 3. novembra 2010

(MyWork) Easy Flash Setup II.


V minulých príspevkoch som dostal otázku, ako som si nasvietil túto scénu. V prvom rade treba povedať, že mi nečakane odišlo štúdiové svetlo a musel som improvizovať. Baby boli na scéne, všetko zorganizované a ja bez svetla...

Takže: malý blesk Canon 430 EX II som dal do režimu slave, manuálne nastavil výkon na cca 1/4 a namieril ho do steny a skryl za sedačku. Väčší blesk Canon 580 EX II som mal nasadený na fotoaparáte EOS 5D MarkII. Tento blesk bol v režime Master na manuál nastavený na cca 1/2 výkon. Pálil som s ním do stropu, bez odraznej doštičky, kvôli mäkkému svetlu. (F5,6, 1/125s, ISO 320 objektív Canon EF 24-70L USM) 

 Ako vidíte pripojil som aj záber pred a po retuši, tak ako ste niektorí chceli.

Ešte jedna rýchla schéma, pre lepšie pochopenie rozostavenia bleskov a modeliek.


Tu je pekne vidieť na zemi blesk 430 EX II, ktorý som musel vyretušovať.

Vždy pred tým ako začnete nastavovať a používať blesky porozmýšľajte nad výsledkom a zámerom aký chcete dosiahnuť. Menej bleskov často znamená plastickejšie svetlo a jednoduchšie nastavovanie expozície. Môžete sa viacej potom venovať modelke, meniť pózy a pod.

18 komentárov:

  1. super vysvetlene svietenie a dik za foto pred a po retusi. este by si mohol len tak v skratke zhrnut co robis pri uprave fotiek, vacsinou asi postupujes podobne ci? :)

    Millis

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jasné, ale to je na ďalšie dva tri nové záznamy... vsetko bude casom:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Perfektní. Taky se přikláním k nástinu postprocesu.
    Smik

    OdpovedaťOdstrániť
  4. pekne foto, profesionalne zvladnuta situacia..
    to ale asi nemusim hovorit

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Paradicka, cakam na dalsie a dalsie. Velmi sa mi paci, ze si zacal touto formou ucit nas lamy. Dik, pomoze to v buducnosti.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Fakt paradne! :) Chcel by som sa ale opytat, preco si nedal blesky na vyssi vykon a neznizil radsej ISO ?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. no v podstate kvoli tomu, aby sa mi rýchlo dobíjali blesky, a ten výstup z 5D II je vynikajúci aj na ISO 400 - 640 ešte ked sa exponuje presne.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. a zabudol som - setrí sa tým podstatne aj výbojka ked sa nepáli stále na 100% výkon

    OdpovedaťOdstrániť
  9. dik za navod(y) na sviceni, zas jsem o trochu min hloupy)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Je to supr! Taky by mě moc zajímal postprocesing zvláště pak zbavení modrého nádechu a krásné barvy pleti. Těším se na další návody. Přeji hodně úspěchu!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Dobrý večer, ač jsem Vám nepoděkoval za nástin nasvícení, tak to činím nyní. Můj další neskromný dotaz je na postprocesing, který uplatňujete na tyto fotografie, protože mě čeká podobný druh focení. Musím také říci, že jsem prošel docela dost webových stránek a nenašel co by mně vyhovovalo. U těchto Vašich fotografií klobouk dolů.
    Věřím, že to není na 1/2 dne, jak na různých webech. A co víc je to parádní. Předem děkuji, Fera.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. vyborne. niet co dodat len sa pytat :) fotene z ruky alebo zo stativu a ostrene rucne?

    OdpovedaťOdstrániť
  13. z ruky samozrejme, časy boli 1/125 a 160s tuším, navyše blesk zmrazil pohyb, nie je tam žiadne denné alebo iné ako bleskové svetlo, myslím v expozícii...

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ahoj, ked tam nemas ine len bleskove svetlo to tam mas pri foteni uplnu tmu? ako svietis? vypinas/zapinas ine svetlo?

    Miro.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. nie len sa sanažím ísť cca o 2-3 EV silnejšie s bleskom ako je okolité svetlo, no a potom je to už skoro jedno či zhasnem alebo nie, prípadne použijem farebné filtre na blesk ked je treba a chcem miešať svetlo blesku s okolitým:)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Možno hlúpa otázka, ale ako pri poslednej "rýchlej schéme" stiahnuť v photoshope namodralú podlahu to krehkej bielej či doostriť modelkinu tvár?

    OdpovedaťOdstrániť
  17. nuž to bude moje tajomstvo:-) ale nie však normálne cez vrstvu úprav a desaturovať, Scott Kelby to vie naučiť najlepšie:-)

    OdpovedaťOdstrániť