nedeľa 15. augusta 2010

New/Old EF 50mm F1,8 in my bag

Hneď ako som prešiel na Canon začalo mi chýbať obyčajné 50mm pevné ohnisko. Ani neviem prečo, ved kvalitné zoomy L rady sú už skoro také isto dobré a ostré. Nemajú však svetelnosť F1,8, a parádnu vinetáciu na plnu dieru, ani kostrbatý bokeh, zaostrujú bleskovo...  Aktuálne cenovo dostupné 50tky Canonu ma nepresvedčili ani obrazom ani kvalitou prevedenia, a model 50 F1,2 L je zas mierne cez moje cenové limity.

Približne pred dvoma týždňami som náhodou narazil pri návšteve servisu v BA, na starý model 50mm F1,8 za 80,- Eur (dokonca aj s púzdrom). Bez dlhšieho rozmýšľania som ju po krátkom vyskúšaní kúpil, ved za tú cenu tento model objektívu predám hocikedy... Plastový tubus nespoľahlivý AF na plnú dieru (každé tretie foto je zle zaostrené pri F1,8-F2), ale inak ostrý obraz, zanedbateľná hmotnosť a stupnica zaostrených vzdialeností z neho urobili moje najobľúbenejšie sklo, ktoré nosím všade zo sebou, či už beriem 40D alebo 5D II.

Tá červená páska je tam len preto, že si tak označujem svoje veci. To aby som si ich neplieol s redakčnými zápožičkami..

Pripájam niekoľko ukážok čo približne moja 50tka vyprodukuje:



Táto váza je z 5D II všetko ostatné je zo 40D ktoré nosím skoro všade namiesto kompaktu:)



2 komentáre:

  1. Samozrejme je 50mm 1.8 cenovo neporovnatelna s hocicim inym. 50mm objektivy su moja mala uchylka. Jedna schodna varianta fantastickej 50ky je Leica Summicron 50mm f2. Samozrejme treba manualne ostrit ale je to ina liga a nie je to cenovo tak astronomicke ako Leica Summilux f1,4 (moja oblubena 50ka). A na EOS fotakoch funguju bez problemov.
    (Samozrejme, na manualne ostrenie treba matnicku Eg-S).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jaj MF nie je pre mna, fotím 99% ludí a tí mi vždy ujdú... A navyše mam diagnozu tupozrakosť, ale verím že Leica je cool:)

    OdpovedaťOdstrániť